Hier vind je geen interviews met mij, zoals je logischerwijs misschien zou denken, maar links naar interviews die ik voor Fantasize.nl met medegenre-schrijvers en uitgevers hield. Waarom vermeld ik ze op mijn site? Omdat wij Nederlandstalige genre-auteurs elkaar naar mijn mening moeten steunen.

Misschien bevalt mijn schrijfstijl je niet maar sluit één van hun boeken of uitgaves wel bij jouw leesvoorkeuren aan. Ga dus op verkenning en ontdek wat voor moois het Nederlandstalige fantastische genre je te bieden heeft.

Interviews

Nicole Leclercq

De Nederlandse Nicole Leclercq schrijft paranormal romance en paranormale thrillers. Haar Engelstalige boeken worden uitgegeven bij Ragz Books USA. Stof genoeg voor een interessant gesprek, leek mij. Nu te lezen op Fantasize!

Julian ten Böhmer

Neerlandicus Julian ten Böhmer studeerde in april af aan de Radboud universiteit met een scriptie over de ontwikkeling van het fantasygenre in Nederland. Reden genoeg voor een artikel, maar Julian schrijft zelf ook fantasy.

Dus hebben we twee dingen gedaan: ik had met hem een gesprek over zijn kijk op het genre, zijn trilogie en zijn scriptie, en daarnaast schreef Julian voor Fantasize een interessant artikel over het onderwerp van zijn scriptie. Het eerste deel van deze dubbele traktatie, het interview, is nu te lezen op de site.

Fandata

Voor Fantasize sprak ik uitgebreid met Marcel van der Rijst, Jos Lexmond en Jan Meeuwesen, de bezielers achter de Fandata, de bibliografie van het Nederlandstalige fantastische genre. Inmiddels bevat de database ongeveer 80.000 titels, zowel tijdschriften als boeken. Een ware inspiratiebron voor wie net als ik zijn genreboeken het liefst in het Nederlands leest. Het oudste boek dat is opgenomen? Utopia van Thomas More, uit 1630. In het Nederlands, jawel.

Dimitri Balcaen

Ik had een lang gesprek met Dimitri Balcaen, over zijn boeken, zijn scenario's voor film en tv en zijn jonge uitgeverij ReadMore.

Gerthein Boersma

Vandaag was het tijd voor het interview met de winnaar van de Harland Awards verhalenwedstrijd editie 2021: Gerthein Boersma met zijn verhaal 'Parterretrap'. Gefeliciteerd met je eerste plaats, Gerthein!

Gerthein is trouwens op meerdere vlakken actief als schrijver. Welke? Dat verklap ik lekker niet, ga gewoon het interview lezen dan ontdek je het vanzelf.

Marius van Bruggen

Hoog tijd voor het interview met Marius van Bruggen. Zijn verhaal veroverde de derde plaats bij de Harland Awards verhalenwedstrijd editie 2021. De titel? 'Tijd verandert alles.' Of in het Latijn, nu we toch bezig zijn: tempus omnia mutat. Gefeliciteerd, Marius.

Anouk Slaats

Wat is er leuker dan één interview? Vijf interviews! Een hele week lang besteedt Fantasize aandacht aan de winnaar en de vier runner-ups van de Harland Awards verhalenwedstrijd editie 2021. Vandaag was Anouk Slaats aan de beurt. Haar verhaal 'Opgejaagd' behaalde de vijfde plaats. Nogmaals gefeliciteerd, Anouk!

Sophia Drenth

Op 15 februari had ik een lang en goed gesprek met Sophia. Waarover? Daarvoor kan je vanaf vandaag op Fantasize terecht. Tenminste, voor deel één, waarin we het onder meer hebben over stoppen met schrijven en weer herbeginnen. Geïnspireerd hierdoor hebben we ook maar meteen een pauze in ons interview gestopt. Al zal het wel geen 8 jaar duren voor je het vervolg kan lezen.

Filip P. G. Camerman

Eind december had ik een interessant gesprek met de Vlaamse sciencefantasy-auteur Filip P. G. Camerman. Nu te lezen op Fantasize!

Pen Stewart

Ik wist Pen Stewart te strikken voor een uitgebreid interview. Wie is ze? Wat doet ze (allemaal)? Wanneer mogen we haar volgende boek verwachten? Dat en nog veel meer, nu te lezen op Fantasize.

Stichting Fantastische Vertellingen

Deze week sprak ik met Remco Meisner en kom je alles aan de weet over de (hilarische) oprichting en de inmiddels lange rij uitgaves van Stichting Fantastische Vertellingen. De nakende Fantasticon III kwamt natuurlijk ook ter sprake, net als zijn twee voorgangers. O, en de drukpers. Op zolder.

Koen Vyverman - Spatterlight

Jack Vance, wie kent hem niet? De Nederlandse uitgeverij Spatterlight geeft zijn Verzameld Werk uit in het Nederlands en beheert tevens wereldwijd de Vance publicatierechten. Voor Fantasize sprak ik uitgebreid met Koen Vyverman, de uitgever.

Morgan Blade

Dit keer sprak ik met de Vlaamse auteur Morgan Blade (Meaghann Baeken). We hadden het over haar boeken, die bij Kabook verschijnen en over Het Schrijverscollectief dat ze heeft opgezet.

Sandy Butchers

Dit keer sprak ik met Sandy Butchers over haar project The Singularian. Ik zeg bewust niet 'boek' want The Singularian behelst veel meer dan dat. Wat precies, dat lees je nu op Fantasize.

Jan van Gorkum

Vandaag besteedt Fantasize aandacht aan Jan van Gorkum. Met 'Spiegeltijd' behaalde Jan de tweede plaats in de Harland Awards verhalenwedstrijd. Gefeliciteerd, Jan!

Daarnaast is Jan ook filmmaker. In het fantastische genre, jawel.

René van Dijk

Net als ik een drukke werkdag achter de rug? Dan is even wat lezen een fijne manier om te ontspannen. Dit interview bijvoorbeeld, met René van Dijk. Met 'Daar ligt Dondergat' behaalde René de vierde plaats bij de Harland Awards verhalenwedstrijd 2021. Gefeliciteerd, René!

John van Hal

Ik was weer eens nieuwsgierig. (Wanneer niet?) Dit keer stelde ik mijn vragen aan John van Hal, oprichter en beheerder van de Facebookgroep Science Fiction & Fantasy Boekenclub. Lees je net als ik doodgraag boeken in deze genres, dan is deze groep een echte aanrader. Niet twijfelen, lid worden!

Marleen Dolman

Ik vind interviewen leuk en interessant, dus we gaan ermee door. Dit keer had ik een gesprek met scifi-auteur Marleen Dolman. We hadden het over haar pas verschenen debuut 'Schijnsoldaat' en over haar toekomstige schrijfplannen. Lezen jullie mee?

Erik Schreuder

Ik had met Erik Schreuder een interessant gesprek over de scifi-uitgeverij waarmee hij afgelopen voorjaar van start ging. Inmiddels heeft Iceberg Books al twaalf boeken op de markt gebracht. In het interview heeft Erik het onder meer over de houding van de Nederlandse boekhandelketens. Meer weten? Ga dan snel naar Fantasize.nl.

Marcel van der Sleen

Ik heb eens wat anders gedaan dan een verhaal geschreven: een interview gehouden met Marcel van der Sleen. Het is nu te lezen op Fantasize. Een aanrader voor wie van fantasy-dieren of superhelden houdt en misschien nog op zoek is naar een origineel sinterklaas- of kerstcadeautje.